eoLithic – Den gang vi var best

Nostalgisk tilbakeblikk på Norges beste CS-lag gjennom tidene....
Lagbilde

For 13 år siden dominerte de verdensscenen i Counter-Strike, og den dag i dag ses de på som et av de beste lagene gjennom tidene. Her er eoLithic.

Artikkelen er skrevet av gjesteskribent Ivor Andrè Murtic, opprinnelig publisert på CatchGamer.no. Oppdatert av Michael Selbekk.

Det var sensommeren i 2002. Storlaget Meredia hadde kommet hjem fra ESWC og valgte å splitte opp. Flere av medlemmene fra det gamle laget formet da noe som skulle bli et av de største og mest innflytelsesrike lag gjennom historien. Navnet ble eoLithic, og disse spillerne utgjorde den første versjonen av storlaget:

Norway Ola «elemeNt» Moum
Norway Lars «Naikon» Olaisen
Norway Hallvar «knoxville» Dehli
Norway Jonas «Luke» Bro
Norway Knut Magnus «Damien» Hovden

eoLithic

Det var en virkelig bra samling av spillere som allerede hadde fått oppmerksomhet for deres ferdigheter innen spillet. Selv om Massive Attack kom på fjerdeplass under CPL Winter 2001 var det eoLithic som hadde oppgaven med å vise verden hvilket land som var best i Counter-Strike. Ettersom laget gikk sammen i september var CPL rett rundt hjørnet. Akkurat det året ble CPL Oslo 2002 holdt, og det var her laget skulle få sin første triumf.

Verdenseliten samles i hovedstaden

CPL Oslo gjenstår enda i dag som et av Norges største profesjonelle e-sportarrangement. Verdens beste lag på den tiden fant plass i Vallhall, med unntak av den absolutte eneren på den tiden, SK.swe. På CPL Oslo gjorde eoLithic det meget vanskelig for alle andre lag. De vant over Mousesports i upper-bracketfinalen og tok i mot mTw.se i finalen. Da besto mTw av toppspillerne ScreaM, brunk, fisker, ahl og Filur.

damiennaikonknoxvilleCPLOSLO

(Fra venstre) Knut Magnus «Damien» Hovden, Lars «Naikon» Olaisen og Hallvar «knoxville» Dehli i full aksjon under CPL Oslo.

Finalen for nordmennene startet som terrorister på Nuke. eoLithic tapte pistolrunden samt de neste to eco-rundene. Den påfølgende våpenrunden gikk også til svenskene. Først halvveis inn kampen løsnet det for nordmennene. Før sidebytte ble resultatet 8-4 til mTw.se. Som antiterrorister fløt kampen bra for eoLithic, og det var Jonas «Luke» Bro som dro mesteparten av lasset. Finalen endte 13-9 til eoLithic, og alt er dokumentert i filmen under avsnittet.

Lagets første endringer

OlaelemeNtMoum

Ola «elemeNt» Moum måtte forlate laget til fordel for Ruben Alexander «DarK» Bielenberg og Jørgen «XeqtR» Johannessen.

Rett etter seieren i Oslo valgte de å bytte på lagoppstillingen sin. Lagets sjettespiller, nVy, samt Jonas «Luke» bro og Ola «elemeNt» Moum måtte forlate laget for at SK-spillerne Ruben Alexander «DarK» Bielenberg, Jørgen «XeqtR» Johannessen samt Knut Magnus «Damien» Hovden kunne ta over. I et intervju med Fragbite.se forklarer Moum om hvorfor lagendringen etter seieren i Oslo fant sted.

«CS er en e-sport hvor folk går bak hverandres rygg, uttalte Moum til Fragbite. Jeg har gjort det før, denne gang skjedde det med meg. Det var mest på grunn av at knoxville ville spille med XeqtR, og Naikon ville ha med DarK. Damien ble tatt inn fordi meg og XeqtR ikke kommer overens. Jeg ville ikke benke resten av laget, så jeg dro.»

Han visste ikke den gang at han skulle gjenforenes med tre av sine tidligere lagkamerater fra eoLithic senere, under NoA-perioden.

«CS er en e-sport hvor folk går bak hverandres rygg» – Ola «elemeNt» Moum

På eoLithics kalender sto CPL Dallas Winter 2002. For å komme i form til turneringen deltok laget på ClanBase EuroCup Online. På denne tiden spilte alle de beste lagene i det som var en prestisjetung turnering over Internett. Lag som SK, esu.swe, matrix og Ocrana.fi deltok.

Eventyret som var MindtrekLAN

I november var alles øyne rettet mot Finland og MindtrekLAN 2002. Den offisielle CPL-kvalifiseringen skulle ta sted her i Tampere, Finland. eoLithic ble seedet som nummer tre etter SK og mTw.se. Endelig skulle eoLithic få møte storlaget SK på LAN. Det var dette året SK ble sett på som verdens beste lag, da de var ubeseiret på de fleste store turneringene. MindtrekLAN 2002 skulle bli en av de største turneringene gjennom tidene.

I vinnergruppen møttes lagene til noe en skulle tro ville bli en jevn match. Overraskende nok klarte eoLithic å gruse SK med hele 13-4, noe som endelig åpnet øynene til de som ennå var skeptiske til nordmennenes ferdigheter. De hadde kun gitt fire poeng til verdens beste Counter-Strike-lag og skulle nå møte mTw.nine (som var mTw.se) til nok en finale. Svenskene var sugne på å ta revansj for tapet i Oslo. Nok en gang var kartet Nuke, nok en gang ble resultatet 13-9 og nok en gang vant eoLithic. Drømmen om å vinne CPL var et skritt nærmere realitet for nordmennene.

Lagbilde

eoLithic-laget etter seieren på MindtrekLAN. Ruben Alexander «DarK» Bielenberg, Jørgen «XeqtR» Johannessen, Lars «Naikon» Olaisen, Knut Magnus «Damien» Hovden og Hallvar «knoxville» Dehli.

Minnene fra MindtrekLAN ble forvart i filmen til Hesesses, som går gjennom hvilke lag som deltok i turneringen, og finalen mellom nordmennene og svenskene. Filmen anses fortsatt som en av de aller beste CS-filmene gjennom historien. Fra Finland gikk nyhetene verden over; eoLithic var nå verdens beste lag.

Vi sees i Dallas

Overraskende nok hadde de største amerikanske lagene trøbbel med å komme seg til Dallas og CPL Winter 2002. Likevel, på et eller annet vis klarte både zEx og Team 3D å kvalifisere seg, sammen med de europeiske storlagene GoL, SK og Team9. Dette var eoLithics største konkurrenter. Nordmennene var forhåndsfavoritter til førsteplassen, men vanskelig skulle det likevel bli.

I første kamp vant eoLithic over et ukjent lag. Spenningen startet først når de møtte de amerikanske spillerne i zEx på kartet Train. Nordmennene vant pistolrunden og tok flere runder i første halvdel av kampen. Før sidebytte sto det 8-4 til eoLithic. Som terrorister vant de nok en gang pistolrunden, men tapte den viktige tredje runden til zEx. Amerikanerne kom da inn i kampen og tok noen viktige runder. Det sto 11-8 til eoL men kampen var langt fra avgjort. Etter et par nervepirrende minutter med storspill fra «sunman» og «Volcano» vant amerikanerne kampen 13-11, og eoLithic ble slått ned til tapergruppen.

I nedre gruppe møtte eoL nok et ukjent lag som de feide over. Etter det møtte de det amerikanske laget TitaNs. Også her viste nordmennene styrke og vant 13-4. Neste kamp ble på det da ukjente kartet Mill mot DoP. Mill var ingen prøvelse for eoLithic som vant 13-5. På god vei til å vinne taperpuljen møttes rivalene eoLithic og Team9. På kartet Cbble skulle svenskene endelig få sin revansj over nordmennene. Etter å ha tapt første halvdel 7-5, snudde Team9 kampen i sin favør og vant 13-11.

Drømmen om å vinne CPL ble knust av svenske Team9. Det ble bare en laber syvende plass på eoLithic, som var klare favoritter før turneringen. Det ble reist mange spørsmålstegn om eoLithic virkelig var best i verden. CPL var det største man kunne vinne, og nordmennene hadde kun havnet på syvendeplass. Tiden etter et slikt nederlag kan være tungt for alle lag. eoLithic valgte likevel å fortsette uten å bytte på lagoppstillingen. Nå sto Clanbase EuroCup for tur.

Vinnerne i Rotterdam

xeqtr

Jørgen «XeqtR» Johannessen var den taktiske hjernen bak eoLithic.

Før LAN-finalene i Nederland måtte eoLithic møte SK over Internett. Kampen ble spilt på Cbble og Inferno. Det måtte mange overtidsrunder til før kampen ble avgjort. eoLithic vant en utmattende 25-23-seier og hadde igjen slått SK. Under kampen måtte Ola «elemeNt» spille for Hallvar «knoxville» Dehli siden sistnevnte kun hadde 56k hastighet på internettet sitt. Dette godtok ikke ClanBase, og en omkamp ble satt opp. Uheldigvis for SK kunne de ikke delta på den på grunn av PC-problemer som noen av spillerne hadde.

Etter å ha vunnet over SK ble eoLithic kontaktet av E-Sports United. De skulle bli eoL sin første sponsor, og laget skiftet navn til esu.eoL. ESU sto for bl.a. finansiell støtte, og manageren «Styla» skriver dette i en offisiell uttalelse:

«After the disappointing finish at the Intel CPL Summer Event this year, eoLithic set about asking the fundamental questions as to how an improvement could be made, both to team finance and in turn team performance. e.sports united have shown through the years, that they possess both the financial ability and professionalism, to cater for the needs of a professional team. The dissolution of eoLithic and merge with e.sports united was a seemingly perfect solution to a somewhat unsatisfactory and unacceptable chain of results through which eoLithic has undergone during the course of the past few weeks, through no fault of the team itself but through the lack of funds to attend and practice at LAN. I have to thank everyone who made eoLithic what it was; the supporters, the web designers and the countless news posters, to name but a few. These people put their heart and soul into making eoLithic a great team to work for and be a part of, but for now the name shall rest and the team shall move on together to better things. The team eoLithic (eoL) will in future play / manage and be recognised under the name of e.sports united, using the following structure.»

Med mer motivasjon i sekken dro eoLithic til Clanbase Eurocup i Rotterdam for å vinne. Motstanderne var finske Ocrana, tyske mTw.aTn og a-Losers. Etter et par enkle seier vant eoLithic over Ocrana og mTw. De møtte da tyske mTw i finalen og knuste all motstand. Det var ingen som var bedre enn eoLithic. De hadde vunnet over de beste lagene i verden, og all tvilsomhet var vekk.

Dorky DarK

Den 23. januar valgte Knut Magnus «Damien» Hovden å forlate eoLithic for å bli med i GameOnline, eller GoL. Grunnen skal være at hans gode venn, Ola «elemeNt» Moum, spilte der. Overraskende nok kom både Hovden og Moum tilbake til eoLithic etter kun seks dager. GoL mistet da sin lagoppstilling, mens eoLithic mistet veteranen Ruben Alexander «DarK» Bielenberg, som skal ha mistet motivasjonen etter at Hovden forlot laget den første gangen. Etter litt frem og tilbake ble lagoppstillingen XeqtR, Naikon, Knoxville, Damien og elemeNt.

De første kampene til den nye lagoppstillingen var ikke imponerende. De tapte mot Matrix, ig3l og xPerience.se. De vant derimot mot Dopefish, men det så likevel dårlig ut for nordmennene. Den våren ble CPL Cannes holdt i Frankrike, og alle de beste europeiske lagene deltok, utenom eoLithic. XeqtR sa i et intervju med Fragbite.se at det var surt å sitte hjemme når sponsorene ikke kunne betale reisen.

«We’ve known for a long time that we weren’t going to participate in this event mainly due to the fact that the prize purse didn’t justify the travel expenses that we (our sponsors) had to pay. But of course it’s boring to be sitting at home watching when you know that you could’ve been there playing. Because that’s why we practice every day – to play in these events. But we also know that there are lots of other events where we can show how good we are and that this is kind of a small event, compared to the other ones that are coming later this year.»

Nå valgte Hovden å forlate laget for at Bielenberg skulle kunne returnere. Dette skulle bli lagets siste forandring.

DarKBielenberg

Ruben Alexander «DarK» Bielenberg var en av de beste «aimerne» i eoLithic. Bilde fra OnGamers.com

Clickarena byr på spenning

eoLithic ble seedet som nummer fire før turneringen bak SK, Team 3D og Team9. Nordmennene vant sin gruppe ganske kjapt, og kom seg videre til øvre gruppe uten problemer. Der møtte de nok en gang rivalene SK. Etter overtid sto nordmennene igjen som vinnerne, og det klart at eoLithic var det beste laget. I upper bracket-finalen møtte de Team9 som hadde imponert mange lag, og var i sin beste form. Spillerne på Team9 var vesslan, Lucchese, Luciano, quick og den gamle lagkameraten til eoLithic, Luke. Kampen ble spilt på Cbble, og Team9 imponerte sterkt som terrorister. Kampen gikk til 11-11 før svensk-norske Team9 vant kampen.

eoLithic måtte da ned i consolation-finalen, hvor de nok en gang møtte rivalene SK. Kartet som skulle spilles ble Inferno, som var SKs beste kart på den tiden. eoLithic vant likevel igjen over svenskene. De hadde nå spilt tre kamper på rad mot to av verdens beste lag, men de var ikke ferdige ennå. eoLithic skulle møte Team9 til finale i Clickarena.

Første kart i finalen var Train, et kart eoLithic hadde spilt mange spennende kamper på. Team9 startet utrolig bra og spilte seg til 11-1 i første halvdel. Team9 trengte kun to runder for å vinne Clickarena, men det ble mye vanskeligere enn de trodde. eoLithic tok elleve runder på rad og resultatet sto 12-11. Nordmennene trengte kun én runde for å vinne hele turneringen, men slik ble det ikke. Det var Luke som tok ned tre av eoL sine spillere, noe som gjorde at kampen gikk til overtid.

Team9 startet som terrorister, som da var det vanligste valget på Train. Svenskene vant pistolrunden og resten av overtidsrundene. Det betydde at eoL måtte vinne alle tre runder i sin halvdel som terrorister for å ha noen sjanse til å vinne. Pistolrunden var dermed meget viktig. Nordmennene hadde ingen planer om å gi opp, og kjempet seg til nok en overtid.

eoLithic startet igjen som antiterrorister og tok pistolrunden når det så mørkest ut. Luke prøvde å komme seg unna, men eoL visste hvor han gjemte seg og tok fra han våpenet. Det ble derimot for vanskelig når Team9 skaffet seg våpen, og overtiden gikk til 2-1 i favør eoLithic. Pistolrunden som terrorister ble enkelt for eoL, og tok faktisk Train på det endelige resultatet 19-16. Siden nordmennene hadde kommet fra nedre gruppe måtte de vinne to kart for å ta finalen.

Det var på Dust 2 at vinneren skulle avgjøres. eoLithic startet som terrorister, men greide ikke å ta de viktigste rundene. De avsluttet sin halvdel med 5-7 i favør Team9. eoLithic virket som de hadde mistet mye av gløden de hadde i sluttfasene på Train, og Team9 spilte mye bedre. Svenskene vant turneringen og finalen med resultatet 13-7.

elementknoxvillenaikon

elemeNt, Knoxville og Naikon hadde et godt overtak på SK Gaming. bilde fra teamplay.com.br

Slutten på en æra

Etter Clickarena valgte eoLithic å dra på den svenske ESWC kvalifiseringen på Cafe Nine i Stockholm. Den første motstanderen ble dopefish. Overraskende nok fikk dopefish hele 13 runder mot eoLithic, men kampen endte 16-13 til nordmennene. Så var det klart for semifinalene i øvre gruppe. Det var mot ArchAngel som heller ikke bød på mye motstand for eoLithic. Nå var det SK som sto for tur i finalen i øvre gruppe.

Selv med så mange oppgjør bak seg var denne kampen mellom norske eoLithic og svenske SK veldig spesiell. Det hele skjedde på Cbble, og eoLithic startet sterkt med å vinne pistolrunden. Etter de to anti-eco-rundene var det SK som styrte showet. De greide å ta hele ni runder før sidebytte. Nordmennene slo likevel sterkt tilbake og vant utrolig nok kampen på overtid.

Da måtte svenskene møte Team9 i nedre gruppe mens eoLithic ventet på en motstander i finalen. SK vant 16-10 over Team9 og møtte eoL igjen i finalen. SK tok virkelig revansj på det første kartet og feide over eoLithic med resultatet 16-3. Det neste kartet var Dust2 og her ble det litt jevnere. Til sidebytte sto det derimot 9-6 til SK. Som terrorister gjorde eoLithic det litt jevnere og sto med 11-9. SK kom tilbake og gjorde det til 11-11. Nå var det nok for nordmennene, og med massiv kraft tok eoL fem strake runder, og vant dermed ESWC-kvalifiseringen.

Det var juni 2003 ting begynte å skje i eoLithic. Den 13. juni velger Ola «elemeNt» Moum å dra fra klanen for å bli med i SK. Naikon forteller senere i et intervju at grunnen skal være at Moum mistet motivasjonen til CS, og mente han kunne få den tilbake i SK. Mange spurte rundt om hva de gjenværende spillerne i eoLithic skulle gjøre nå. I ti dager var det stille rundt laget før de den 23. juni kom med nyheten om at laget legger ned all aktivitet.

23. juni 2003 er en dag vi lenge vil huske. Vårt største norske lag gjennom tidene la ned sin virksomhet etter å ha dominert scenen i nesten et helt år. eoLithic er det laget vi fortsatt sverger til når noen reiser spørsmålstegn rundt den norske Counter-Strike-scenen. Det var laget vi stolt fulgte den gangen når alt virket bedre. Det var slutten på en æra, den Sankthansaftenen tilbake i 2003.

CS – eoLithic by aAapro

eoLithic konkluderer våre artikler om norske legendelag. Norge var frem til Catch-Gamer ble oppløst i 2006, en ledende nasjon innen Counter-Strike. eoLithic var kanskje vårt største, og første topplag gjennom historien, men Team9, Team NoA og Catch-Gamer har også skrevet seg inn i historiebøkene. Vi håper at norske Counter-Strike-spillere blir gjort oppmerksom på disse fantastiske legendene slik at de kan fortsette å inspirere nordmenn i fremtiden. Forhåpentligvis vil vi om ikke lenge kunne se et nytt norsk topplag som kjemper om heder og ære helt i verdenstoppen i Counter-Strike: Global Offensive.

Dette er én av fire artikler i en artikkelserie som omhandler legende-lag i norsk Counter-Strike-histore. Hele artikkelserien finner du nedenfor.

Les også:
Historien om Team Catch-Gamer
Team NoA – Stoltheten og æren
Team 9 – Unggutta på tur

Kategorier
Counter-StrikeE-sportGenereltNorsk e-sport
2 Kommentarer
 • Profile photo of pRAIER
  pRAIER
  8 September 2015 at 19:42

  Det er jo lenger enn 7 år siden.

 • Profile photo of Jimmy Alexander Johansen
  Jimmy Alexander Johansen
  8 September 2015 at 23:12

  «Artikkelen er skrevet av gjesteskribent Ivor Andrè Murtic, opprinnelig publisert på CatchGamer.no. Oppdatert av Michael Selbekk.»

  Den opprinnelige artikkelen ble publisert for seks år siden. Den er nå pusset opp, Michael har jobbet for å finne tilbake gamle bilder, filmer og modernisert artikkelen ift dagens publikum. Dette har vært en massiv jobb og beklageligvis gjorde vi en liten glipp med ingressen ved ikke å endre den til i dag.

  Håper folk likevel kan nyte artikkelen, og mimre om det som er Norgeshistoriens beste Counter-Strike-lag.

 • Legg igjen en kommentar

  Relaterte artikler