Team9 – Unggutta på tur

Les historien om ungguttene som beviste for verden at alder ikke er viktig....
LagbildeTeam9tapx6

I kjølvannet av Catch-Gamers signering i 2004 kom det et nytt lag på banen som markerte et generasjonsskifte i Norge.

Artikkelen er skrevet av gjesteskribent Ivor Andrè Murtic, opprinnelig publisert på CatchGamer.no. Oppdatert av Michael Selbekk.

En desemberkveld kom nyheten om at Catch-Gamer hadde signert «fremtidens» lag med spillere som lenge var kjent i scenen. Det at de ble ledet av den velkjente veteranen Jonas Alsaker «bsl» Vikan gjorde ikke snittalderen i hva som skulle bli en langsiktig satsing noe lavere. Fem dager etter sjokknyheten som skulle få norsk e-sport til nye høyder var det en langt mer beskjeden nyhet som kom da «eXcellence» ble tatt inn i varmen hos svenske Team9. Navnet var legendarisk i nabolandet, mye på grunn av de som hadde representert organisasjonen før nordmennene. Det som regnes som den første offisielle CPL-turneringen ble vunnet av e9 som da ble til Team9, og hadde spillere som Tommy «Potti» Ingmarsson i spissen.

Norske «eXcellence» var ingen ukjent klan i den norske scenen. I tiden før Team9-fusjonen hadde laget slått Stellar, Clan-IT og Organized Confusion på Dreamhack under den norske WCG-kvalifiseringen i 2004. I San Francisco representerte de Norge i World Cyber Games, og kom på en respektabel 5-8. plass etter å ha blitt slått av SK Gaming.

Laget besto av følgende spillere:

Norway Thomas «Jungelbobo» Aaler
Norway Alexander «coazehr» Kristiansen
Norway William «raven» Trulssen
Norway Niklas «quailman» Kaupang Wangen
Norway Christian «zevy» Wæraas

Det var ingen som jublet noe særlig for Team9 i dagene som kom. Svenskene ergret seg over at de mistet navnet til nordmennene, mens vi ble altfor opptatt med å følge Team Catch-Gamer. Det kan tenke seg at gutta i Team9 fortjente mer publisitet enn hva de fikk den gang.

Etter at Team Catch-Gamer hadde plukket opp Christian «zevy» Wæraas, måtte Team9 finne en erstatter. Catch-Gamer nøt godt av sin nye nyervervelse, og satte Norge på kartet med sin seier i CPL Istanbul. Situasjonen forverret seg dog for Team9 da Niklas «quailman» Kaupang Wangen og Alexander «coazehr» Kristiansen valgte å bli inaktive, og kun to spillere var igjen i team9. De måtte finne seg hele tre nye spillere, og det litt brennkvikt, skulle de ha en sjanse til å delta i de mange arrangementene som nærmet seg.

16-åring med stort potensiale

For at Thomas «Jungelbobo» Aaler og William «raven» Trulssen skulle fortsette med hva de hadde startet, måtte de finne seg tre spillere i et norsk marked hvor de gamle stjernene hadde gitt seg, og de nye spilte for Catch-Gamer. Valget falt på 16 år gamle Sondre «REAL» Svanevik, Lasse «xione» Stokke og svensken Fredrik «JAEGARN» Andersson. Til NESC.no skrev det unge talentet fra Sunnmøre om valget sitt:

«Team9 har både vært et stabilt lag, og i tillegg oppnådd mye i løpet av tiden sin. Tenker selvfølgelig på WCG og ECG nå nylig. Ved å takke ja til å være med videre håper jeg personlig på å få være med på fremgang i løpet av tid, og selvfølgelig få delta i store LANs Team-9-organisasjonen kan hjelpe oss med å delta i.»

Lagoppstillingen så dermed slik ut:

Norway Thomas «Jungelbobo» Aaler
Norway Sondre «REAL» Svanevik
Norway William «raven» Trulssen
Norway Lasse «xione» Stokke
Sweden Fredrik «JAEGARN» Andersson

Razer ble Team9 sin første sponsor. Da åpnet mange øynene for det norske laget, som fortsatt ikke hadde fått sin anerkjennelse bak kjempen Team Catch-Gamer. Dog ga ikke nordmennene opp satsingen, og reiste til Hannover under Samsung Euro Championship 2005. Her skulle de endelig få vise litt muskler blant den europeiske eliten, etter å ha vunnet NESL i Norge. Det ble ingen positiv affære for nordmennene, som måtte dra hjem etter å ha røket ut i lower bracket mot franske GoodGame.

Team9RixhackPC

Laget under Samsung Euro Championship 2005, den første store prøvelsen for den nyte lagoppstillingen. Bilde fra Fragbite.se

 

Det nærmet seg Rixhack for det norske laget. I et intervju med Fragbite uttalte William «raven» Trulssen følgende:

«I don’t know exactly which teams are attending Rixhack, but I believe NiP will be hard to beat as I’ve heard they are attending. We are as always hoping to place around top 3.”

På Rixhack ble det ikke lett for nordmennene, som måtte nøye seg med en skuffende 9.-12. plass.

Team9RixhackPingPong

Gutta fikk likevel moret seg på Rixhack. Her er Fredrik «JAEGARN» Andersson i ferd med å serve mot Sondre «REAL» Svanevik. Bilde fra Fragbite.se

Under ACON5-kvalifiseringen måtte Alexander «coezahr» Kristiansen spille for Sondre «REAL» Svanevik, men de klarte å overvinne danske «Ex Inferis», og kunne vente seg et sluttspill på Ownage i Stockholm. I gruppespillet og i sluttspillet viste Team9 virkelig krefter når de slo de svenske hjemmefavorittene Ninjas in Pyjamas hele 16-4. Mot «SSV Lehnitz» i vinnerpulje-finalen ble det for vanskelig for nordmennene, som måtte tåle et revansjesugent NiP på Dust 2. Hadde det ikke vært for en Abdisamad «SpawN» Mohamed i form, som fikset et «ace» i sluttrundene, kunne nordmennene tatt en seier i Sverige. Det ble en tredjeplass på ACON5, og en meget bra start for det nye laget.

Team9ACON5Kval2

Team9 på ACON5-kvalifiseringen. Bilde fra Fragbite.se

 

Team9JAEGARN

Den ensomme svensken Fredrik «JAEGARN» Andersson måtte forlate laget etter kort tid. Bilde fra Fragbite.se

Kort tid etter ACON5 ble det klart at laget byttet ut den eneste svenske spilleren, Fredrik «JAEGARN» Andersson, til fordel for nordmannen Martin «OmeN» Moskvil. Grunnen til dette var ifølge lagets manager, Jonas «Admin» Hamidi, at svensken var ikke var på samme nivå som resten av laget. Om dette var sant eller ikke betydde derimot ikke så mye. Martin «OmeN» Moskvil var på dette tidspunktet en fryktelig god spiller, og hadde vært et bra tilskudd til ethvert lag.

Den første fremtredenen for den nye rekrutten Martin «OmeN» Moskvil var under den norske ESWC-kvalifiseringen til 2005-utgaven av den franske turneringen. Det ble spådd at Team9 skulle ta seieren i kvalifiseringen ettersom Team Catch-Gamer ikke deltok dette året. Etter å ha slått ut Northern* møtte de rivalene sine i Viruz. Sistnevnte hadde allerede slått Team9 en gang tidligere i turneringen, og det så ikke lyst ut for nordmennene når finalens første kart ble vunnet 16-8 av Viruz på Cbble. Som terrorister på Inferno ble det ren overkjøring i første halvdel, med hele 12-3 til Team9. Gutta i Viruz ga seg derimot ikke, og Team9 måtte krabbe seg til en 16-14 seier etter imponerende spill fra Viruz. På det tredje kartet kunne Team9 revansjere seg, og vant ESWC-kvalifiseringen med 16-8 på siste kart.

Team9EtterESWCKval

Thomas «Jungelbobo» Aaler med sitt karakteristiske glis etter at hans Team9 vant kvalifiseringen til ESWC i 2005. Bilde fra Fragbite.se

I tiden før ESWC 2005 valgte laget å bytte ut Moskvil, det nyeste tilskuddet, til fordel for en yngre kar ved navn Preben «oops» Josdal. Han skulle få være med et Team9 som så ut til å være i form til tross for tapet på LetoLAN. Det ble enda en positiv overraskelse for guttene i Team9, som fikk den norske avisen Verdens Gang (VG) som sponsor, mot at guttene skrev dagbok fra oppholdet i Frankrike.

En representant for VG skrev følgende til NESC.no:

Vi har fulgt med på elektronisk sport i en årrekke, og ser at flere norske klaner er helt i verdensklasse. Når vi nå for første gang velger å sponse en klan i en stor turnering, er det først og fremst fordi spill er et viktig satsingsområde for oss redaksjonelt og at sporten har blitt noe mer moden enn den var før. I tillegg ser vi frem til å få løpende oppdateringer fra turneringen, vi tror det kan være spennende lesestoff på Norges største nettsted.

Team9 under ESWC 2005 i Frankrike.

Team9 under ESWC 2005 i Frankrike. Bilde fra Fragbite.se

Electronic Sports World Cup 2005 i Franktike

I Frankrike ventet mange av de beste lagene i verden. Spesielt fryktet var den nord-amerikanske duoen compLexity og Team 3D. De hadde vist seg meget sterke under CPL det året, og var å regne som gullkandidater da Paris inviterte til fest. I mellomtiden fikk laget trening på norske LetoLAN hvor de havnet på en andre plass bak en gjeng unge dansker, som gikk under Clan-IT. Et av navnene som spilte der var Muhamed «mJe» Eid, som tre år senere ble verdensmester med mTw.

På ESWC møtte nordmennene på hjemmefavoritten GoodGame, brasilianske Gamecrashers, sørafrikanske Evolve Aim, egyptiske We Love Alx og israelske eSrael. Det sto mellom team9, GoodGame og Gamecrashers for kampen om de to øverste plassene i gruppen. I første kamp møttes nordmennene og brasilianske Gamecrashers, hvor sistnevnte i nød og neppe fikk karret seg til det verst tenkelige resultatet i Counter-Strike, 16-14. For å kunne avansere måtte team9 regne med å vinne alle sine andre kamper. De mest eksotiske lagene ble ingen stor kost for nordmennene, før franske GoodGame sto for tur. Nordmennene trengte å vinne denne kampen for å avansere til sluttspillet, men det gikk dessverre ikke for Aaler & co. Det ble bare 16-13, og ingen avansement fra gruppespillet. Det ble dog et gjennombrudd for unge Sondre «REAL» Svanevik, som kun var 17 år gammel, på ESWC.

I Norge startet NESL sesong 3, og team9 skulle få by seg på norsk motstand, i tillegg til landséneren Team Catch-Gamer. På denne tiden valgte William «raven» Trulssen å gi seg som profesjonell spiller, og team9 trengte en erstatter. Det tok ikke lang tid før den 18 år gamle xlnz-spilleren, Preben «prb» Gammelsæter, ble tatt inn i varmen. Talentlaget team9 var nå forsterket foran CPL World Tour Sheffield, som skulle bli ildprøven for laget.

Team9s lagoppstilling, som også skulle ende opp med å bli den mest suksessrike, så slik ut etter endringen:

Norway Thomas «Jungelbobo» Aaler
Norway Lasse «xione» Stokke
Norway Sondre «REAL» Svanevik
Norway Preben «oops» Josdal
Norway Preben «prb» Gammelsæter

CPL World Tour UK 2005

I en slitt fabrikk i Sheffield, som sikkert kan kalles Englands navle, møttes tjue lag til å kjempe om den gjeve CPL-tittelen. Fra Norge kom Team Catch-Gamer, team9 og den norsk-danske mixen NoA. Alle de tre lagene fikk en komfortabel start, og slapp å spille i første runde. I andre runde møtte både Catch-Gamer og team9 på engelsk hjemmemotstand, men de viste seg overlegne mot britene. NoA møtte danske Gamehotel som de også vant over.

Det ble mer interessant i tredje runden av vinnerpuljen hvor team9 møtte svenske SK-Gaming, som nylig hadde rekruttert et superlag i for å ta tilbake tittelen som Sveriges beste lag foran Ninjas in Pyjamas. Nordmennene møtte SK Gaming på Mill, et kart hvor mye kunne skje. Selv om SK tok de første rundene i kampen slo team9 hardt tilbake og sikret seg 10-5 til sidebytte. Svenskene kunne ikke stoppe team9 og det ble til slutt 16-7. Team9 hadde slått SK-Gaming ned i tapergruppen.

I semifinalen møttes de to norske håpene til kamp på Nuke. Det var ingen stor dramatikk når team9 overkjørte Catch-Gamer hele 16-3 og overrasket stort mot rivalene sine. Mange var svært positivt overrasket av nordmennene i team9, som ble seedet helt nede på ellevte plass før turneringen, og var sikret en plass i finalen. I finalen i tapergruppen pisket NiP en 16-4 seier mot Catch-Gamer, som avsluttet på tredje plass. I finalen ventet team9 på et NiP i form.

Det ble uhyre spennende når begge lagene byttet på ledelsen i en meget jevn finale. Det kan man selv tenke seg når det til sidebytte sto 8-7 til NiP. Stillingen ble fort lik når begge lag hadde ti runder hver. Enda mer spenning oppsto når begge lag hadde tretten runder hver. Nordmennene valgte da å si adjø til svenskene, og vant finalen 16-13. En utrolig bragd av nordmennene som vakte stor internasjonal oppsikt.

En stolt gjeng fotograferes mens de poserer med førstepremien i hånd. Bilde fra Team-aaa.com

Etter sensasjonen på CPL Sheffield var det klart for en norsk WCG-kvalifisering. Her skulle team9 få møte Team Catch-Gamer og mixen The Bad Guys Crew, som bestod av stjernespilleren Ola «elemeNt» Moum og andre kjente navn i Norge. Team9 gikk ubeseiret gjennom sluttspillet, og møtte nok en gang Team Catch-Gamer i finalen. Catch-Gamer kunne ikke gjøre noe stort mot ungguttene, og team9 vant WCG-kvalifiseringen med 16-6. Det var ingen tvil lenger; team9 var blitt Norges beste lag, med spillere som rangerte fra 17 til 20 år, noe som i seg selv var sensasjonelt.

JungelboboWCGKval

Thomas «Jungelbobo» Aaler smiler som vanlig. Ved hans side finner vi Sondre «REAL» Svanevik. Bilde fra Fragbite.se

Deretter fulgte den europeiske kvalifiseringen til World Esports Games. Her deltok elleve lag i kampen om en plass til den utrolig elitestilte turneringen i Asia, og positivt nok ble team9 seedet som nummer en før turneringen. Franske GoodGame ble nordmennenes første utfordring. Den kampen vant de 16-6 uten noen spesielle problemer. I kampen mot danske Asylum ble det verre, når danskene vant 16-6 over team9. Svenske CheckSix sto for tur, og her vant nordmennene 16-11. Det så ut som team9 nok en gang skulle vinne foran de rutinerte lagene i Europa, men spanske x6tence satte en stopp for gleden, som vant 16-13 over nordmennene. For å kvalifisere seg til WEG måtte team9 fortsette å spille på sitt beste, og det viste de mot finske Wings. Norsk-danske NoA ble for vanskelig, og team9 tapte 16-12. I den avgjørende kampen mot Asylum sikret team9 seg til slutt en plass i WEG med en 22-20-seier over danskene.

Team9WEG3Kval

Team9 forbereder seg før kampen mot spanske x6tence. Bilde fra Fragbite.se

 

Gjennombrudd ble til innbrudd

Den 17.oktober ble den norske spillcafèen og hovedstøtten til laget, Team9 Gaming Center, ranet. Alle PC-er og PC-skjermer ble stjålet fra cafèen, noe som gjorde at hele senteret måtte legges ned permanent. Dette gjorde at team9 nå satt igjen med null penger, og strevde med å kunne støtte laget sitt som hadde reiser til Singapore og Sør-Korea på agendaen. Til NESC.no skrev Jonas «Admin» Hamidi følgende:

«Jag jobbade sent under söndags natten, och när alla kunderna hade gått vid midnatt, så stängde jag och drog hemmåt strax efter 00:30 . Dagen efter så var jag förbi jobbet runt 10 på morgonen. Då märkte jag att ett fönster stod öppet, och väl när jag var uppe i lokalen så hade de rivit ner hela stället. Alla PCén och skärmar var borta, det såg ut som ett stort helvetet i hela lokalen. Min enkla slutsats var att de hade klättrat upp för stup rännan och gått in genom rutan, sen öppnad in ifrån och bara dragit ner alla PCén. Jag vet att vi har haft inbrotts försök 2 ggr tidigare under detta året, men att ha en försäkring på plats, krävde att vi bytte fönsterutor samt dörren, och den kostnaden var helt enkelt för stor för oss. Så vi prövade att ha öppet så sent som möjligt, och alltid ha folk på plats tidigt på morgonen och sent på nätterna. Under det andra rån försöket så lyckades 5 gig ram och 40 st orginal Windows XP profesionall licenser försvinna.»

Laget fikk heldigvis nok en gang støtte av VG i form av at laget skulle skrive dagbok-innlegg fra WEG. Der skulle de møte amerikanske JaX Money Crew i første kamp, og var deres første offisielle turnering i utlandet etter seieren på CPL Sheffield. For team9 ble det en negativ affære når laget måtte gi opp sin velfortjente WCG-plass, ettersom WEG og WCG var satt til samme dato. Team Catch-Gamer fikk da den norske plassen.

6 uker i Sør-Korea

Om en kan misunne team9 guttene for en ting, var det deres deltakelse på WEG Sesong 3. Laget ble sendt til Sør-Korea i seks uker for å delta et av verdens største arrangement. Lagets innsats på WEG var meget imponerende, ettersom de unge guttene møtte motstand de ikke hadde fått prøve seg på mot før. Project_kr og wNv var to asiatiske lag få visste hvordan det var å kunne møte. Det var derfor ikke overraskende at nettopp disse to asiatiske lagene møttes i finalen etter den 6 uker lange sesongen, men ikke uten enda en norsk sensasjon. Etter å ha spilt seg opp til en semi-finale mot kinesiske wNv, havnet team9 på en utrolig respektabel tredje plass foran den europeiske storfavoritten NiP, men bak de to asiatiske lagene.

I det siste blogginnlegget fra Sør-Korea skriver Thomas «Jungelbobo» Aaler følgende:

«Etter tre utrolig spennende kamper stod vi der og følte oss som vinnere, selv om hovedfinalen ikke var spilt ennå. En utrolig deilig følelse.»

Slutten på eventyret

Selv om det siste blogginnlegget var fylt med positive tanker og utrolige beskrivelser av reisen til Sør-Korea, avsluttet lagkaptein Aaler innlegget med en trist beskjed til lagets fans over alt. Støtten de hadde fått fra Team9 Gaming Center hadde nå blitt terminert på grunn av innbruddet tidligere den høsten. VGs satsning ble kun aktuell i turneringsperiodene, mens laget trengte støtte på fulltid. Nå sto fem unggutter som hadde banet frem et generasjonsskifte i Counter-Strike, uten støtte.

Det ble ikke et nytt år for et norsk team9, og det ble ikke flere sensasjoner med det unge laget som ikke hadde noe annet enn mål og ambisjoner. Som ga alt for å få alt. Man kan i ettertid spørre seg om det faktisk var norske team9 som startet et generasjonsskifte i hele verden, ettersom Sverige fikk et nytt topplag på plass, med yngre spillere slik som walle, allen og RobbaN, mens de eldste legendene fra tiden da Jørgen «XeqtR» Johannessen og Ola «elemeNt» Moum regjerte hadde gitt seg. I Danmark hadde talentet hpx og zonic vokst fram sammen med mJe, tre spillere som satte Danmark på kartet i årene fremover.

Team9 førte en tankegang som vi savner i CS-Norge i dag. De sto som regel med lite støtte, men valgte heller å satse på å dra seg fremover enn å bli dyttet fremover. En tankegang som vi ikke har sett på lenge. Deres satsning på unge talenter gjorde at de ble et av verdens beste lag, og deres deltakelse verden over gjorde guttene anerkjente som toppspillere. Noen vokste til å bli Norges beste spillere, mens andre var fornøyd med den eventyrlige suksessen de fikk med sine kamerater. Alt i alt var team9 et lag vi så vokse i skyggen av de eldre, til å bli best. Et lag vi igjen håper å få kunne se.

Dette er én av fire artikler i en artikkelserie som omhandler legende-lag i norsk Counter-Strike-histore. Hele artikkelserien finner du nedenfor.

Les også:
Historien om Team Catch-Gamer
Team NoA – Stoltheten og æren
eoLithic – Den gang vi var best

Kategorier
GenereltNorsk e-sport
Én kommentar
  • Profile photo of Crush<3
    Crush<3
    1 Juli 2015 at 17:40

    Wow. Takk!

  • Legg igjen en kommentar

    Relaterte artikler